Europese criminelen hebben met cryptovaluta voor in totaal zo’n 4,5 miljard euro witgewassen, valt op te maken uit uitspraken van directeur Rob Wainwright van Europol.
Volgens Wainwright wordt zo’n 4 procent van alle criminele opbrengsten via digitale valuta zoals de bitcoin witgewassen. Hij verwacht dat dat aandeel alleen maar zal stijgen.
De Europese politie-organisatie schat de totale illegale geldstromen in Europa op ruim 112 miljard euro, zegt Wainwright. Met zijn schatting van 4 procent voor de hoeveelheid die wordt witgewassen via cryptovaluta, komt dat uit op 4,5 miljard euro.
In een interview met de BBC zei Wainwright dat de politie moeite heeft om illegale transacties in cryptomunten tegen te gaan, omdat opsporingsinstanties geen mogelijkheden hebben om digitale portemonnees te bevriezen, zoals dat wel kan bij een bankrekening.
Hij zegt: “Het zijn geen banken die worden geleid vanuit een centrale autoriteit en daardoor kan de politie de transacties niet volgen. En als ze al ontdekken is dat er sprake is van crimineel geld, dan hebben ze geen mogelijkheden om in te grijpen zoals bij het reguliere bankensysteem.”
Wainwright roept de cryptoplatforms op om meer medewerking te verlenen aan politieonderzoeken en "een sterker gevoel voor verantwoordelijkheid" te ontwikkelen.
De wetshandhavers tonen zich over de hele linie steeds meer bezorgd over het gebruik van cryptovaluta door de georganiseerde criminaliteit.
Afgelopen week werd in Wales een drugshandelaar veroordeeld tot acht jaar cel. De man runde op het dark web een handel in de uiterst krachtige pijnstiller fentanyl, waarbij kopers alleen met de bitcoin konden afrekenen.
De Londense politie gaf Business Insider en andere media afgelopen november een toelichting op de witwaspraktijken en zei dat zelfs kleine drugshandelaren cryptomunten gebruiken via een netwerk van fysieke geldautomaten.
Bitcoin lijkt het meest gebruikt te worden vanwege de grote bekendheid. Maar de autoriteiten hebben ook hun zorgen geuit over andere valuta zoals monero, waarbij het nog moeilijker is de identiteit van de handelaren te achterhalen.